cukor es mas edesito szereink
A cukor és a mesterséges édesítõ-szerek egészségkárosító hatásai
a keserû valóság
Milyen termékekrõl van szó? Az összes finomított cukor
fajta, valamint a mesterséges édesítõszerek a következõ védett márkanevekkel:
Equal, NutraSweet, Neotame, Spoonful, Equal-Measure, NutraTaste, Canderal
(E951), Sugar Twin (kék dobozos) stb. A legtöbb étel, ital tartalmaz mesterséges
édesítõt (mint például a "diétás kóla"), vagy finomított cukrot.
A legveszélyesebb adalékanyagok Kezdjük elõször a
mesterséges édesítõk vizsgálatát. A különbözõ védett márkanevû mesterséges
édesítõszereket az aszpartám (aspartame) nevû kémiai anyagból állítják elõ. Az
aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az
aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10%
methanol. Ezek mindegyike mérgezõ vagy káros a szervezet számára mint
adalékanyag.
Az aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a másik
legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate) nátrium savából
álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált növényi fehérje, amik
ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesítõ anyagok. Ez utóbbi
adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel
tünteti fel mint például: "természetes ízesítõ", "fûszerek", "élesztõ kivonat",
"szója fehérje kivonat", "textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát
lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"),
kénesítõ szerekkel stb.
Tudományos magyarázat
Dr. Russell L. Blaylock, a
Missisipi Orvosi Egyetem neuro-sebészeti professzora közel 500 tudományos
kutatási forrást felhasználva részletes kimutatást közöl könyvében az aszpartám
(továbbá az MSG) egészségre káros hatásairól, legfõképpen komoly krónikus
neurológiai elváltozásokról, de számos más akut betegség elõidézésében való
közrejátszásáról is. Szerinte a fenti étel adalékanyagokat excitotoxin-oknak
kellene nevezni és azonnal be kellene tiltani forgalmazásukat. Ezek 3 fõ
alkotóeleme az aspartic-sav, a phenylalanine valamint a glutamate amik savas
aminósavakként is ismeretesek, és amik nagyon kis koncentráció-ban az agyi
neuronról neuronra való információ átvitelben játszanak szerepet. Tehát
természetes kémiai elemei az agynak.
Joggal kérdezhetik az aszpartám és az MSG védelmezõi, hogy akkor miért
mérgezõek? Dr. Blaylock szerint ezek természetes mennyisége rendkívül alacsony
koncentrációjú és amikor e koncentráció fölé kerülnek, akkor a neuronok
hirtelenül és szabálytalanul "tüzelnek". Ugyanakkor a többlet koncentráció az
agysejtek nagyobb kalcium felvételét váltja ki, ami bizonyos neuron-fajták
pusztulását idézi elõ. Az aszpartám vagy a glutamate mégnagyobb
koncentrációjánál a sejtek egy különleges késtetett halálban múlnak ki, aminek a
neve "excitotoxicity", (azaz izgalomba hozott toxikusság), a neuro-sejteket
túlserkentve azok halálát idézik elõ. Ez a folyamat nem gyors, de természetesen
személyenként különbözõ sebességû. Néhány különösen érzékeny személynél komoly
komplikációk lépnek fel, amik akár az egyén halálát is okozhatják szív-zavarokat
is kiváltva. De a legtöbb embernél csak hosszabb idõ eltelte után okoz
bajokat. Bár a legtöbb neurodegeneratív betegség (mint pl az
Alzheimer-betegség, a Parkinson-kór, az ALS, vagy phenylketonuria) kiváltó oka
nem az aszpartám vagy az MSG, de ezek fogyasztása mindenképpen súlyosbítja azt a
betegséget. Ez a lista tovább folytatható liyen betegségekkel mint multiple
sclerosis, memória zavarok, hormonális problémák, hallás- vagy látás-zavarok,
epilepszia, hypoglycaemia. A terhes anyákra, vagy a csecsemõ korú gyermekekre,
vagy a krónikus beteg idõsekre való veszélyét még a Kutatási Biológia Amerikai
Szövetségi Federációja is beismeri.
Dr. H. J. Roberts orvos, cukorbeteg-specialista, könyveiben arra
figyelmeztet, hogy az aszpartám fogyasztása a cukorbetegek számára rendkívül
káros hatásokkal jár és nemcsak tovább súlyosbítja a diabéteszt, de más
komplikációkat is elõidéz (pl. retinopathy, cataracts /hályog/, neoropathy,
gastroparesis). Akár cukorbetegséget is kelthet azoknál akik erre genetikailag
hajlamosak, megnehezíti az inzulin vagy más gyógyszerek hatását, görcsös
rohamokat is elõidézhet. Szerinte az aszpartám egy igen különleges agyrák fajtát
is okozhat, a "primary lymphoma"-t, amire praxisából tud példákat hozni.
"Sajnos, sok páciensemnél, és másoknál is a konzultációimból, komoly
metabolikus, neurológiai és más komplikációk megjelenése kétséget kizárólag az
aszpartám termékek fogyasztására volt visszavezethetõ, ...amik felhagyásával
azonnali javulás volt észlelhetõ, vagy ismét visszatérve azok fogyasztására
....a tünetek újból jelentkeztek."
Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenõrzõ Hivatalnak (FDA) beküldött az
ártalmas hatást kiváltó étel adalékanyagokról készült jelentések 75%-át az
aszpartám mellékhatásairól szóló jelentések teszik ki. (forrás Mark D. Gold).
Ezekben többek között szerepel fejfájás, hányinger, hasi fájdalmak, kiütések,
fáradtság, alvás-zavar, látás-, hallás-zavar, izgágaság, depresszió, mellkasi
bántalmak (szív zavarok, légzési nehézségek), memória-zavar...Jelentések vannak
az elhízásra is, amit egy agyi stimulációs folyamat vált ki, tehát az aszpartám,
mint reklámozott karcsúsítószer, nemhogy nem az, de pont az ellenkezõjére
késztet.
Ennek ellenére semmit sem tesznek ellene, sõt egyre keményebb kampány folyik
az aszpartám "semminemû veszély nem kimutatható"-ságáról. Túlságosan is nagy
érdekeltségekrõl, pozicióféltésrõl van itt szó, hiszen a Monsanto mammutcégnek
az aszpartám gyártása, becslések szerint, milliárdos üzletet jelent. Az amerikai
gyógyászatra és a politikára való befolyásuk, - egyes bennfentes jelentések
szerint -, rendkívüli mértékû és akkor még nem is tettünk említést Monsanto
másirányú befolyásáról, mint például a genetikailag manipulált magok,
géntermékek, vagy a saját kísérletezésû permetezõ-szereik elterjesztésére. Ha
valakit ez a téma részletesebben is érdekelne, vagy kíváncsi még az állítólagos
megvesztegetésekre, tanulmányok meghamisítására, stb., akkor a bal oldalon
feltüntetett internetes oldalakon találhat további információkat, magyarul
is.
Igen! Annak minden fajtája, a fehér, a barna, a "nyers", a
melasz. Számos doktor egyenesen méregnek nevezi. Például dr. William C. Martin,
aki szerint a finomított cukor méreg a szervezet számára, mert megfosztották az
élet erejétõl, fehérjéitõl, enzimjeitõl, vitaminjaitól, ásványaitól ami
eredetileg a cukornádban, vagy a cukorrépában volt. Ami megmaradt az "csupaszra
finomított szénhidrát" azaz kalória. (Ezt ne keverjük össze a növényi
szénhidráttal, ami nem finomított.) De még annál is rosszabb mert a testbe
bekerülve elvonja a szervezetbõl a vitaminokat, ásványi anyagokat az
emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való törekvésében.
Akkor mit szabad enni? Szerencsére
a természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben vannak, nem
károsak, mert saját természetes környezetükben vannak. Ha szüksége támad
édességre, akkor fogyasszon szezonális gyümölcsöket, édesítésre használható a
hõhatás nélkül kivont méz.
Ha további édességre vágyna, akkor fogyasszon datolyát, mazsolát, szárított
fügét.
Csokoládé helyett fogyasszon carob porból készített édesítetlen "csoki"-t, ami
szinte ugyanolyan ízû, színû és nem káros.
Ha mindenáron édesítõszert kíván használni, akkor használjon természetes úton
elõállított stevia-t (magyarul sztívia). Ez a növény Paraguayból és
Brazíliából származik, leveleibõl készült csipetnyi örlemény egy teáskanálnyi
cukrot képes helyettesíteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sõt a dán Aarhus
Egyetem több tanulmánya szerint a 2-es típusú cukorbaj ellen is hatásos. Néhány
ázsiai országban, ahol egészségügyi okokból nem használnak aszpartámot, stevia
helyettesíti azt, például a diétás kólában is. Nestlé, Sunkist, Coca-Cola stb.
sztíviát használ ott helyileg aszpartám helyett. Az amerikai FDA meg éppen
ellenkezõleg rendelkezik, a sztíviát korlátozza és az aszpartámot védelmezi,
ezzel is kimutatva profitérdekeltségeit. Ön kinek hisz? Valamelyik egészségügyi
hivatal hazudik! További sztívia-kiegészítés magyarul egy külön oldalamon. (Kép,
tájékoztató, hatásai, pro- és kontra kampányok, tudományos forrásmunkák,
kapcsolatok 13 nyelven stb.)
Vagy használjon Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy
természetes és teljesen biztonságos édesítõszer, nyírfakéregbõl készül, de
számos gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs
semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem tekinthetõ
szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5 hidroxil-csoportból áll. A
xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az édesítõszereket, de jótékony hatást
fejt ki a fogakra és a fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az
inzulin-szintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória
is van benne mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetõen
jótékony hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják,
újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata. A finn Fennobon Oy is forgalmazza kis- és
nagytételben. |
És a finomított cukor is?
A cukor az emésztés során erjesztõ hatású, amikoris ecetsav, szénsav és
alkohol keletkezik. Az ecetsav, de fõleg az alkohol nagyon erõs romboló hatású a
bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, kihatással van az
idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek
ellensúlyozására a testben már meglevõ ásványi anyagokat kell a szervezetnek
elõszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot,
magnéziumot, kalciumot. Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például
a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is elõszedni, ezzel csontritkulást
okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erõs savassága
váltott ki.
A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a
májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad. Ha a máj
elérte a növekedésének felsõ határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe
zsírsavak formájában. Ezek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep,
csípõ, combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész
testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik. A paraszimpatikus
idegrendszerre is kihatással van, és az azt szabályozó kisagyra is, amit
paralizál. Belezavar a vér-keringésbe és a limfatikus rendszerbe is. A vörös
vértestek minõsége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnõ, ami lassabb
szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák
terjedését idézve elõ. A B vitamin készlet is leapad, mert a cukor-fogyasztás a
B vitamint termelõ hasznos bél-baktériumok pusztulását váltja ki. A
hasnyálmirigyre is meglehetõsen károsan hat, mert túldolgoztatja azt és ezáltal
kiteszi más zavaró reakcióknak.
Minden túlzott cukor-fogyasztó népcsoport az átlagosnál rövidebb életû.
Sajnos egy intõ példa erre számos, csoport-kolóniákban élõ ausztráliai
bennszülöttek, akik a túlzott cukor-fogyasztásuk miatt az átlagéletkoruk a 40-50
év között van. De még szörnyûbb az a közöny, ami ezt körülveszi.
Dr. Norman W. Walker "Become Younger" (Válj fiatalabbá) címû könyvében is ír
a cukor-fogyasztás ártalmairól. Szerinte a cukrot egy kategóriába kellene
sorolni a drogokkal, mert ugyanolyan degeneratív hatást váltanak ki, csak
lassabban és delírium érzete nélkül. "Pontosan azt mondhatjuk, hogy a cukor az
egy drog a szervezetben, és azok az emberek akik sokat fogyasztanak belõle,
elõbb vagy utóbb, ugyanazon a degeneratív hatásokon mennek keresztül mint amin
egy narkomániás megy keresztül."
Gondoljon erre amikor legközelebb édességet szeretne vásárolni saját magának,
gyermekeinek, vagy ajándékba!
Jogi pereskedések Egyes
magánszemélyek jogi pert indítottak Monsanto/Benevia és más ételadalékanyag
gyártó cégek ellen. Az elsõ ilyen perkereseteket még 1998. márciusában
indították be, mondani sem kell, sikertelenül. Ugyancsak pereket helyeztek mások
kilátásba egyes személyek, vagy intézmények ellen, akik jelentõs hatáskörrel
rendelkeztek és engedélyezték ezen adalékanyagok ételekben, italokban való
forgalomba hozását. Azok az ételgyártó cégek is számíthatnak perkeresetekre,
akik szándékosan nem tüntetik fel az aszpartámot az ételeik címkéin (például
paradicsom-szószok, fogkrémek).
Az angol Sunday Times 2000 február 27.-én egy cikkében azt írta hogy a
Coca-Cola és Pepsi Co. cégek a 80-as évek elején 30 oldalas riportban az
aszpartám-ot meglehetõsen veszélyesnek és potenciálisan toxikusnak bélyegezték.
De miután mégis engedélyezték azt, azóta tonnaszámra öntik a diétás italaikba.
"A Coca-Cola legutóbbi nyilatkozatában az áll, hogy rövidesen elbocsátanak 6000
alkalmazottat, lehet hogy a cég egy garmadányi ügyvédet bérel fel helyettük,
mert lavinányi aszpartám-perre számíthatnak." írta a Sunday Times.
|